Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Od 2011 godine ekološka taksa za automobile

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Od 2011 godine ekološka taksa za automobile    Sun 28 Nov 2010 - 22:39

U prvoj polovini 2011 godine država uvodi još jedan namet, ovog puta proizvođačima i uvoznicima novih motornih vozila. Plaćanje po težini, a oko visine iznosa tek predstoje dogovori

U toku je završna verzija Pravilnika o motornim vozilima koja bi trebalo da uvede red u prometu raubovanih, polovnih, putničkih automobila, autobusa, kamiona i poljoprivrednih mašina.

- Država će dati licence preduzećima koja će reciklirati polovna vozila, a na ime toga, svi proizvođači i uvoznici motornih vozila će biti obavezni da državi plaćaju ekološku taksu na nova vozila - kaže za „Novosti“ Siniša Mitrović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. - Ekološka taksa će se plaćati po težini, a koliko će ona iznositi, to će biti predmet dogovora između proizvođača, uvoznika i države u narednom periodu. Očekujem da Pravilnik o motornim vozilima zaživi već u provoj polovini iduće godine.

Sav novac koji se slije od naplate „zelene takse“ ići će u Fond za zaštitu životne sredine, odakle će se prenositi reciklerima za potrebe razgradnje reciklibilnih delova automobila i drugih motornih vozila.

- Pravilnik, koji je predložilo Ministarstvo zaštite životne sredine, ima dva cilja - kaže naš sagovornik. - Jedan je da se spreči dosadašnje zagađenje prirode, jer su školjke od automobila bacane u reke i potoke, a antifriz i otpadno ulje prosipani u kanalizaciju - kaže naš sagovornik. - A drugi da se spreči prodaja rezervnih delova koji se vade iz oštećenih vozila, smanji mogućnost njihove ugradnje i preprodaje po pijacama i naravno, pobošljava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Inače, ne postoje pouzdani podaci o broju auto-otpada u Srbiji, ali sa pravilnikom će biti precizirano koliko ima operatera za rastavljanje automobila, kao i prodavaca rezervnih delova.


Od pre četiri meseca svi koji na tržište Srbije plasiraju gume, motorna i mašinska ulja, azbest, baterije i akumulatore, elektronsku i električnu opremu plaćaju državi ekološku taksu na ove proizvode koji posle upotrebe postaju otpad. Na to ih obavezuje Uredba o posebnim tokovima otpada. Tako, na primer, naknada za gume iznosi 17.000 dinara po toni, azbest - 100 dinara po kilogramu, industrijskih baterija i akumulatora - 15 dinara po kg, a ulja 10 dinara po litru.
Back to top Go down
 
Od 2011 godine ekološka taksa za automobile
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Informacije-Servis-
Jump to: