Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS

Go down 
AuthorMessage
U.P.S
Guest
avatar


PostSubject: Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS   Wed 22 Dec 2010 - 11:53

Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS
KAMPANJA „ZAMRZAVANJE MUZIKE“
22. decembra 2010. godine, u periodu od 12.00 do 13.00 časova,
u svim ugostiteljskim, trgovačkim i drugim objektima i radnjama,
prekid emitovanja muzike kod TV i radio-stanica i kabl-operatera

Pozivamo Vas da zajedno sa granom ugostitelj-
stva i turizma i granom trgovine u Uniji poslodavaca Srbije, dva najveća udruženja ugostitelja u Beogradu i Novom Sadu i još 36 udruženja preduzetnika širom Srbije u sredu 22. decembra na jedan sat isključite muziku u svojim lokalima i poslovnim prostorijama kao znak upozorenja Vladi Republike Srbije i drugim državnim institucijama koje su prekršile Zakon o autorskim i srodnim pravima i dozvolile SOKOJu i OFPS da naplaćuje enormno visoke iznose svojih tarifa za puštanje muzike.
Sve što trebate da uradite da bi učestvovali u ovoj kampanji je da na izlog svog lokala, radnje, objekta u sredu 22. decembra od 12 do 13 časova okačite plakat (ovde možete preuzeti plakat, link >>> ) i u tom periodu isključite muziku u svom lokalu.
Želimo da kampanjom na terenu u najvećim gradovima i opštinama stavimo do znanja javnosti da ne doupuštamo više da nas SOKOJ i OFPS reketiraju i da zahtevamo od resornog ministra za nauku i tehnologiju Božidara Đelića da reaguje i završi sa imenovanjem KOMISIJE ZA AUTORSKA I SRODNA PRAVA koja je po Zakonu morala da bude oformljena pre 5 meseci, a u čijoj nadležnosti je određivanje novih, realnih tarifa. Trenutno su tarife u Srbiji na nivou Velike Britanije koje ima 7 puta veći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika.
Tražimo odgovornost direktorke Zavoda za intelektualnu svojinu Branke Totić, resornog ministra Božidara Đelića i Vlade Republike Srbije u celini zbog toga što ništa nisu učinili da se poštuje Zakon o autorskim i srodnim pravima koji su sami doneli. Tražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Javnog tužioca da ispita kome i kako odlazi novac koji uplaćuju korisnici SOKOJu i OFPS. Tražimo realne iznose naknada za autorska i srodna prava koji ne ugrožavaju likvidnost hiljada preduzeća.
Back to top Go down
Forum.

avatar


PostSubject: Re: Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS   Thu 20 Jan 2011 - 19:12


PANČEVO, 20. januar 2010. (TV Pančevo) – Udruženja zanatlija iz cele Vojvodine i iz pojedinih gradova u Srbiji donela su odluku da 25. januara ponove protest zbog previsokih naknada za autorska prava SOKOJ-u i OFPS-u. Za razliku od 22. decembra, kada su muziku ugasili sat vremena, ugostitelji će u sledeću sredu u tišini biti ceo dan.


Iako je jednočasovni protest krajem decembra podržao veliki broj ugostitelja i vlasnika drugih poslovnih objekata u kojima se pušta muzika, nadležni nisu reagovali onako kako su udruženja očekivala. U Udruženju zanatlija u Pančevu kažu da tarife za autorska prava koja se plaćaju SOKOJ-u i OFPS-u nisu smanjene, a da ni formiranje Komisije za autorska i srodna prava nije dala očekivane rezultate.

- Imenovana je Komisija za autorska i srodna prava u kojoj nema predstavnika preduzetnika koji najvećim delom i plaćaju naknade, a kao korisnici tih prava nisu ušli u komisiju koja će odlučivati o tarifi što je bio jedan od naših zahteva. Tarife su i dalje visoke, a preduzetnici su i dalje dobijali rešenja od Trgovinskog suda o izvršenju na osnovu tužbe OFPS-a i SOKOJ-a. Trgovinski sud donosi rešenja po kojima su preduzetnici u obavezi da izmire obaveze preme njima kaže sekretar Udruženja zanatlija Pančeva, Gordana Smilić.

Gordana Smilić ističe da su tarife u Srbiji skoro jednake onima u Velikoj Britaniji, gde je zaštita autorskih prava na mnogo višem nivou. Pored toga, veći je i nacionalni dohodak po glavi stanovnika. Britanci imaju novac da plate ono što im organizacije za zaštitu autorskih prava traže, ali je u Srbiji to veliki problem, ističe Gordana Smilić.

- Tarifa zavisi od veličine lokala. To je otprilike od 50 do 70 hiljada dinara godišnje. To su velike obaveze jer preduzetnici već plaćaju od 20 do 25 obaveza, pa im ova nova, koja nije toliko mala, itekako predstavlja problem, pojasnila je Goradna Smilić.

Odluka o celodnevnom prekidu muzike 25. januara doneta je na teritoriji čitave Vojvodine, a protestu će se priključiti i ugostitelji i privatnici iz nekoliko gradova u Srbiji.

Ukoliko takse za SOKOJ i OFPS ne budu smanjene, Udruženja će za mesec dana pokrenuti akciju potpunog izbacivanja muzike iz poslovnih objekata.


Povezane ili slične vesti
Back to top Go down
aasdfg
Guest
avatar


PostSubject: Re: Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS   Sun 24 Jul 2011 - 19:58

[]MOLIM VAS ZA SAVET!!!
21.07.2011 mi je stigla opomena pred pokretanje sudskog postuptka zbog ne ispunjenih obaveza placanja naknade za javno saopstavanje fonograma. navodno racun je nastao 16.12.2010. taj racun nisam ni dobila. u pitanju je str,i zbog nastale situacije vec duze vreme u lokalu ne slusamo radio niti bilo kakvu drugu muziku. Nisam podpisala niti dobila bilo kakav dokument kako bih znala da treba da platim tih 9,500.00din..
molim vas recite mi sta da radim, ili kome da se obratim povodom toga? nije mi jasno sta ja to placam i zasto?
Back to top Go down
A-bios
Guest
avatar


PostSubject: Re: Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS   Sun 24 Jul 2011 - 20:27

Postavite pitanje na www.elitesecurity.org u sekciju http://www.elitemadzone.org/f265-Svakodnevnica i dobićete adekvatan odgovor!
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS   

Back to top Go down
 
Poziv svima koji plaćaju naknade SOKOJu i OFPS
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Informacije-Servis-
Jump to: