Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Pismo Dinkića premijeru Cvetkoviću

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Pismo Dinkića premijeru Cvetkoviću   Tue 8 Feb 2011 - 13:12


Поштовани председниче Цветковићу,

Користим прилику да Вам скренем пажњу на недолично понашање у јавности државног секретара министарства финансија, господина Слободана Илића.
Наиме, дана 13. јануара 2011. потписан је Меморандум о разумевању између Министарства економије и регионалног развоја и Горења из Велења, Република Словенија, којим је у складу са важећим прописима предвиђена подршка инвестиционим пројектима Горења у Ваљеву, Старој Пазови и Зајечару. Наиме, након што је Горење у Србији већ инвестирало 50 милиона евра и у својим фабрикама у Ваљеву и Старој Пазови већ упослило око 1100 радника, после вишемесечних преговора донели су одлуку да покрену производњу веш машина у Зајечару и упосле још најмање 300 радника, као и да прошире капацитете за производњу фрижидера у Ваљеву уз отварање око 200 нових радних места, те бојлера у Старој Пазови уз упошљавање додатних 250 радника. Након потписивања Меморандума, Министарство економије и регионалног развоја је припремило нацрт Предуговора о реализацији инвестиционог пројекта Горења у Зајечару као и Предлог закључка са образложењем и 19. јануара 2011. године по уобичајној процедури упутило материјал ресорним министарствима и органима ради давања мишљења.

Републички секретаријат за законодавство је 24. јануара 2011. године доставио мишљење без примедаба. Министарство финансија је 25. јануара 2011. године доставило мишљење без примедаба. Министарство за инфраструктуру је 24. јануара 2011. године доставило мишљење без примедаба. Министарство животне средине и просторног планирања је 25. јануара 2011. године доставило мишљење без примедаба. Републичко јавно правобранилаштво је 25. јануара 2011. године доставило мишљење без примедаба.

На основу свих позитивних мишљења, Влада је усвојила предлог Министарства економије на телефонској седници одржаној 27. јануара 2011. године.

Без обзира на раније дато позитивно мишљење Министарства финансија, државни секретар тог истог министарства, Слободан Илић, је 26. и 27. јануара изашао у јавност са неистинама и тешко оптужио Министарство економије и мене лично за наводно отимање инвестиције Ваљеву и злоупотребу буџетског новца у политичке сврхе. Истина је сасвим другачија. Горење је велика мултинационална компанија, са годишњим прометом од око 1,5 милијарди евра, која самостално доноси одлуке о својим инвестиционим локацијама. Чињеница је да су се самостално определили за браунфилд инвестију. Поред Зајечара, пре доношења коначне одлуке разматрали су и друге браунфилд локације у Србији (нпр. Ниш), али је хала зајечарског Порцелана у стечају због својих техничких какрактеристика и релативно добре очуваности била најпогоднија за инвестиционе планове Горења, јер им је финансијски многоструко исплативија него гринфилд инвестиција на било ком другом месту, без обзира на износ подстицаја који се нуде у складу са важећом уредбом Владе. Рачуница је веома проста - с обзиром да је Горењу за нови производни програм потребна хала од око 20000 квадрата у којој желе да брзо крену са производњом, куповина и адаптација постојеће хале у Зајечару ће их коштати само око 1,5 милиона ЕУР, уз могућност отпочињања производње у року од свега три месеца, док би их изградња потпуно нове хале исте површине у Ваљеву (или у било ком другом месту у Србији) коштала најмање 8 милиона евра и трајала би барем девет месеци. Због тога је више него очигледно да су чисто економски разлози определили Горење за избор Зајечара као локације за њихову трећу инвестицију у Србији. Осим тога, није ми познато да је ико из Ваљева упутио било какву примедбу на својевремену одлуку Горења да своју другу фабрику у Србији лоцира у Старој Пазови (такође се радило о браунфилд инвестицији, као и сада у случају Зајечара), па је потпуно нејасно откуда сада оптужбе на рачун избора њихове треће локације.


Имајући ове чињенице у виду, ничим изазвани и потпуно неосновани брутални напад државног секретара Илића нанео је велику моралну штету читавој Влади и угрозио моју репутацију у јавности. Од када је ова Влада формирана, никада се није догодило да је неко на тако груб начин злоупотребио неку државну институцију (Mинистарство финансија) у политичке сврхе, као што је то овом приликом Илић урадио. Његова очита намера је била да ме омаловажи, изазове анимозитет грађана Ваљева према мени и покуша да ме искомпромитује у јавности, на основу лажних података које је изнео. Верујем да вам је јасно да због свега овога моја даља сарадња са господином Илићем више није могућа. Због тога очекујем да према њему примените одговарајуће санкције, тј. да министарки финансија предложите његово разрешење са места државног секретара. Уверен да се овакви испади који угрожавају кредибилитет Владе више неће поновити, срдачно вас поздрављам.

С поштовањем,Потпредседник Владе

Млађан ДинкићBack to top Go down
 
Pismo Dinkića premijeru Cvetkoviću
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: