Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Dodatak za Firefox -Saznajte ko vas špijunira na internetu!

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Dodatak za Firefox -Saznajte ko vas špijunira na internetu!   Tue 6 Mar 2012 - 19:35

Mozilla je odlučila pomoći svojim korisnicima i pronaći ko ih sve prati online.

Uz pomoć novog dodatka add-on pod nazivom Collusion imaćete potpuni uvid u to ,ko sve prati vaše aktivnosti na internetu.

Collusion možete preuzeti ovde https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/collusion/?src=search

Nakon što instalirate ovaj add-on, u donjem delu ekrana pojaviće se ikona na koju možete tokom surfovanja kliknuti i videti ko se sve meša u vašu vezu dok surfate, čitate mailove, pišete blogove, tvitate ili ažurirate statuse na Facebooku.

Grafikon u realnom vremenu prikazuje kako se vaše posete vežu za druge stranice za koje i ne znate da postoje ili su na neki način umešane u vašu vezu.

Svetleći krugovi u grafikonu predstavljaju stranice koje ste posetili, a svaka linija koja izlazi iz tog kruga je pripojena cookieju (kolačiću) stranice ili ju je oglašivač postavio na vaš browser. Crveni krugovi su "kolačići" koji prate vaše ponašanje, a sivi krugovi predstavljaju "kolačiće" koji ne prate vaše ponašanje. Ipak, Mozilla kaže da vas ove sive stranice i dalje mogu pratiti preko weba.

Dodatak je odličan, iako je zasad reč tek o eksperimentalnom softveru,ko zna, možda bi mogao poslužiti i za prikupljanje dokaznog materijala za tužbe protiv određenih servisa, pretraživača i web stranica koje prikupljaju naše privatne podatke bez našeg znanja. U sledećoj verziji ovaj add-on imaće ugrađenu mogućnost isključivanja spremanja "kolačića".

Back to top Go down
 
Dodatak za Firefox -Saznajte ko vas špijunira na internetu!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Računari :: Internet-
Jump to: