Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Ana Petrak imenovana za sveštenika evangelističke crkve u Beogradu

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Ana Petrak imenovana za sveštenika evangelističke crkve u Beogradu   Thu 24 Jan 2013 - 13:49

Slovačka evangelistička crkva je za svog sveštenika u Beogradu imenovala Anu Petrak koja je i prva žena na toj funkciji u istoriji Beograda, javila je Verska informativna agencija.

Petrakova je, kako se navodi, već preuzela dužnost vođenja beogradske parohije, dok je dosadašnji slovački sveštenik u Beogradu Vladimir Ivičiak premešten u Bački Petrovac.

Ona je do sada bila sveštenica u Banatskoj Kovačici, a poznavaoci crkvene istorije, kako se navodi, smatraju da je Petrakova prva stalna sveštenica u istoriji Beograda. Rođena je u sremskom mestu Boljevci u opštini Surčin 1974. godine.

Teologiju je studirala u Bratislavi. Udata je i majka dve ćerke. Među vernicima važi kao odmerena, stručna i dobar propovednik.

Petrakova je za VIA izjavila da se nada da će ispuniti očekivanja vernika i svoje crkve.Ona je rekla da shvata da će njeno imenovanje nekima delovati "revolucionarno" i da joj biti potrebno nešto vremena da bude prihvaćena. Želi, kako kaže, da sarađuje sa drugim verskim zajednicama srpske prestonice, za što je lično spremna dodavši da hrišćani imaju puno toga zajedničkog.

Slovačka evangelistička crkva u Srbiji ima oko 49.000 vernika i 25 sveštenika, među njima je pet žena. Ustav crkve ne zabranjuje da žena bude i biskup. Smatraju da je to u skladu sa Hristovim učenjem o potpunom izjednačavanju muškaraca i žena.

Kada sadašnjem biskupu krajem iduće godine istekne mandat, neka od sveštenica će imati priliku da se kandiduje.

Ova crkva, kao i većina protestantskih crkava, ima žene u sveštenstvu već dvadesetak godina, a u Nemačkoj ih je nekoliko i na funkciji biskupkinje.

Pravoslavna i Katolička crkva, kao i brojne male verske zajednice, iz teoloških razloga odbijaju mogućnost ženskog sveštenstva, prenosi VIA.


Back to top Go down
 
Ana Petrak imenovana za sveštenika evangelističke crkve u Beogradu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: