Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Postrojenje za preradu opasnog otpada u Pančevu?

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Postrojenje za preradu opasnog otpada u Pančevu?   Thu 7 Feb 2013 - 14:18

Pored Yunirisk-a koji planira izgradnju svog postrojenja za preradu opasnog otpada u Kovačici,samo par desetina kilometara dalje u planu je izgradnja još jednog postrojenja slične namene......da li to Južni Banat(slučajno ili namerno) postaje centar za odlaganje i preradu opasnog otpada ?


PANČEVO, 6. februar 2013. (TV Pančevo)

U predhodnih 20 dana nije bilo većih prekoračenja graničnih vrednosti štetnih materija u vazduhu, rekao je Vladimi Delja, većnik zadužen za zaštitu životne sredine, na redovnoj konferenciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ono što je privuklo pažnju novinara jeste deo konferencije na kojem je Delja govorio o anketi Ministarstva energetike o komunalnom, opasnom i medicinskom otpadu i da se juće u Pančevu pojavio i zainteresvoana firma koja se bavi preradom opasnog otpada

Ministarstvo energetike je pre mesec dana na adrese gradskih uprava u Novom Sadu, Nišu i Pančevu poslalo anketu za javna preduzeća i institucije koje proizvode komunalni, opasni i medicinski otpad. Cilj ove ankete je da se utvrde količine I načini odlaganja ovog otpada, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare član Gradskog veća za zaštitu životne sredine Vladimir Delja. Na pitanje novinara da li bi ovo mogao da bude uvod u izgradnju nekog postrojenja za preradu opasnog otpada u Pančevu, Delja nije odgovorio odrično, jer je naveo da je juče na sastanku u Gradskoj upravi imao priliku da prvi put sretne i predstavnika jedne firme iz Slovačke koja se bavi preradom ovakve vrste otpada.

- Juče sam zvanično i prvi put obavešten od strane pomoćnika gradonačelnika za ekonomska pitanja i za projekte iz oblasti ekologije, da se ovaj upitnik radi. Bio je prisutan i čovek koji je predtsvaljao koorporaciju iz Slovačke koja je raspoložena da investira odnosno izgradi ovo postrojenje u Pančevu. Upitnik je prosledjen sekretarijatima i javnim preduzećima od strane kabineta gradonačelnika. Ono što sam čuo na tom radnom sastanku jeste da se pruikupljaju podaci da bi se radila studija o izvodljivosti ovakvog projekta. Pošto nikakve papire nisam ni dobio, čuo sam da je u pitanju 560 tona otpada na dan, a nas kapacitet je izmedju 120 i 150 tona. Razumeo sam da će biti uključen širi region, Kovin, Kovačica, Opovo i dobar deo Beograda, i što sam uspeo da vidim iz upitnika jeste to da se postavljaju pitanja i o kapacitetima medicinskog otpada na teritoriji cele republike i o kapacitetima opasnog otpada u gradu i celoj republici. Nisam uspeo da dobijem da dojem odgovore sta će se koristiti u spalionici izuzev da takva ista postoji u centru Beča, rekao je Vladimir Delja, član GV zadužen za zaštitu životne sredine.

Delja je podsetio da je takvo postrojenje teško izgraditi u Pančevu jer je I Srbija konačno priznala da Pančevo još sa 2 grada spada u najnižu, treću, kategoriju po stanja vazduha.

- Ovaj projekat zahteva izmene niza dokumetnata, od palnskih do lokalnog i regionalnog plana o otapu, sporazuma sa opštinom Opovo u okviru nacionalne strategije u regionalizaciji a ovakvo postrojenje do sada Grad nije planirao. Nismo uopste razmatrali opciju i varijantu donosenja ovakvog postrojenja u Pančevu. Mi imamo deklaraciju o zabvrani uvodjenja novih zuagadjivača koja je još uvek na snazi i potvrdjena u Skupštini Republike Srbije i ona bi morala da bude stavljena na snagu. Ovde se govori o tome da će biti očišćene sve deponije ali pitanje je cene i tražimo da se otkrije ko je ovo inicirao, rekao je Delja.

Delja je novinare izvestio I o kvalitetu vazduha u prethdonih 20 dana. Većih skokova zagađujućih materija nije bilo, osim 31. janura - kada je na svim monitorinzima u gradu zabeležen jednostatni skok benzena i ugljovodonika. Ostalih dana izmereno je povećano prisustvo praškastih materija. Na kraju je gradski većnih za zaštitu životn
Back to top Go down
 
Postrojenje za preradu opasnog otpada u Pančevu?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: