Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Priveden direktor Rafinerije Pančevo

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Priveden direktor Rafinerije Pančevo   Wed 13 Nov 2013 - 19:25

Izvor:B92-13.11.2013

Na osnovu krivične prijave rukovodstva NIS, policija je privela četiri osobe, među kojima je i jedan od direktora Rafinerije Pančevo,u prijavi se navodi da su privedeni osumnjičeni za zloupotrebe prilikom raspisivanja tendera i angažovanja lokalnih proizvođača za različite radove u okrugu Rafinerije.

Policija i NIS će se sutra u toku dana oglasiti o ovom slučaju.

14.11.2013
Pripadnici Policijske uprave u Pančevu, u saradnji s pančevačkim Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su 13. novemba, Viktora Slavina, državljanina Ruske Federacije, izvršnog direktora Bloka prerada Rafinerije nafte Pančevo NIS, Jagjita Singha, državljanina Ukrajine, direktora Direkcije za strategiju i investicije Bloka prerade Rafinerije nafte Pančevo, Aleksandra Despotovića, iz Petlovače kod Šapca, direktora firme „BMR grup”, i Gradišu Despotovića, suvlasnika ovog šabačkog preduzeća. Oni su osumnjičeni da su počinili krivično delo primanje i davanje mita. U ovom trenutku, na inicijativu kompanije, MUP sprovodi detaljnu istragu, a u slučaju da krivica privedenih zaposlenih bude dokazana, oni će biti kažnjeni na odgovarajući način, navodi se u zvaničnom saopštenju NIS-a.

Policijska akcija usledila je posle prijave rukovodstva NIS-a da se nešto čudno dešava s tenderima za nabavku. Kako su ranije u toku dana preneli beogradski mediji, Slavin i Singh se sumnjiče da su nameštali tendere. Singh je istovremeno i predsednik Komisije za nabavku u Bloku prerade. Prema nezvaničnim saznanjima, u dva navrata, maja i jula ove godine, dvojica direktora Rafinerije u Pančevu zahtevali su novac u visini deset odsto vrednosti radova i usluga od Despotovića, kako bi im omogućili da njihovo preduzeće dobije poslove za koje je raspisan tender.
Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su ova dvojica Aleksandru Despotoviću predočili podatke o visini odobrenog novca koje NIS planira da izdvoji, kao i podatke o ponuđenim cenama ostalih ponuđača. Namera je bila da, kako se sumnja, Despotović prilikom konačnih pregovora ponudi najnižu cenu i time bude izabran za najpovoljnijeg ponuđača. Na osnovu ovoga je preduzeću „BMR grup” ove godine omogućeno da zaključi pet ugovora, čija ukupna vrednost ugovorenih radova i usluga iznosi 22,2 miliona evra s PDV-om i 54,1 milion dinara s PDV-om. Slavin i Singh se sumnjiče da su primili u dva navrata ukupno 303.000 evra zato što su omogućili ovom preduzeću unosne poslove. Prema nezvaničnim saznanjima, u stanovima dvojice direktora Rafinerije nafte nađena je velika količina novca, a u sefu jednog od njih navodno čak 600.000 evra.

U zvaničnom saopštenju NIS-a upućenom medijima, Kiril Kravčenko, generalni direktor kompanije, istakao je da NIS neće tolerisati kršenje principa slobodne konkurencije i transparentnosti korporativnih procedura, kao i to da je prioritet kompanije otkrivanje tačnih okolnosti onoga što se desilo.

„Osnovu našeg poslovanja već mnogo godina čini uzajamno poverenje i besprekorna reputacija, koji pored drugih faktora podrazumevaju poštenje i odgovornost u odnosima s kompanijama-partnerima. Mi ne tolerišemo kršenje principa slobodne konkurencije i transparentnosti korporativnih procedura. Nastala situacija je složena za našu kompaniju, ali mi moramo da budemo prilično hrabri i uporni u borbi protiv kršenja principa naše korporativne etike. Upravo zato je danas prioritet kompanije otkrivanje tačnih okolnosti onoga što se desilo. Ako budu pronađeni dokazi krivičnog dela na radnom mestu, mi ćemo biti spremni da preduzmemo najoštrije mere”, naglasio je Kravčenko u zvaničnom saopštenju NIS-a.

Milorad Veljović, direktor policije Republike Srbije, pozdravio je napore koje NIS ulaže u sprečavanje službenih zloupotreba i izrazio spremnost u pružanju pune podrške u ovom pravcu. „Praksa borbe protiv korupcije koja postoji u NIS-u je najbolji primer od svih koji trenutno postoje na srpskom tržištu”, napomenuo je Veljović.
Trenutno je u kompaniji otvorena specijalna SOS-linija za zaposlene koji smatraju da poseduju informacije u vezi s istragom.
Back to top Go down
 
Priveden direktor Rafinerije Pančevo
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: