Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 EPS ponovo divlja-....zahteva dostavu JMBG-a

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: EPS ponovo divlja-....zahteva dostavu JMBG-a   Wed 18 Jun 2014 - 16:33

Padina:18.06.2014-16:26:29

EPS SNABDEVANјE ovih dana na adrese korisnika šalje dokument pod nazivom "Poziv kupcima električne energije za dostavu tačnog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG)" ,da li se odazvati pozivu,naš savet je NE,evo šta o tome kaže poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i nacionalna organizacija potrošača Srbije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom prijava većeg broja građana, u kojima ističu da su od „EPS SNABDEVANјE" primili poziv za dostavu tačnog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), kao i da im se stavlјa u izgled pokretanje sudskog postupka za naknadu štete u slučaju da to ne učine. Poverenik je izvršio nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane „EPS SNABDEVANјE". Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju zaklјučio da ni Zakon o energetici niti bilo koji drugi zakon ne sadrže odredbe o tome da su građani dužni da dostave JMBG radi zaklјučenja ugovora o prodaji električne energije sa „EPS SNABDEVANјE", niti radi eventualnog vođenja postupka prinudne naplate potraživanja od strane „EPS SNABDEVANјE", a što su od strane „EPS SNABDEVANјE" navedeni kao razlozi za potraživanje.

U odsustvu zakonskog osnova za obradu JMBG u ove svrhe, morao bi postojati pristanak, odnosno saglasnost lica. Ali da bi saglasnost bila valјana, potrebno je da bude slobodno data, što ovde nije slučaj, jer se stavlјa u izgled pokretanje sudskog postupka za naknadu štete, i to neke nejasne, nedefinisane štete.

Nakon sprovedenog nadzora, Poverenik je uputio Upozorenje „EPS SNABDEVANјE" da vrši nedozvonjenu obradu JMBG i da je dužan da u roku od 8 dana od dana prijema Upozorenja obavesti Poverenika i javnim saopštenjem svoje korisnike - krajnje kupce električne energije, o preduzetim merama na otklanjanju nepravilnosti.

Reakcija iz nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS)

Zašto neko misli da bi tuđ nerad i nemar trebalo da ispaštaju građani Srbije kao masovni korisnici EPS-a. Njihova je dužnost da imaju svoje ažurne podatke a građani čak ni nemaju ugovore da njima već su svoje ugovore sklopili sa distribucijama a EPS Snabdevanje ih volšebno preuzeo. Kada smo tražili da se sklapaju novi ugovori nisu bili zainteresovani – kaže predsednik NOPS Goran Papović.

Papović ukazuje i na to da građani na svakom računu za struju već imaju stavku od 100 dinara za “štampu, distribuciju računa i ostalo”, pa bi deo tih para, “pogotovo zbog tog misterioznog ‘ostalo sada trebalo da konačno potroše i na klijente.

Savetujemo građane da kažu ‘ne hvala’ i ne izlažu se trošku odlaska u distribucije već da čekaju kod kuće službenika EPS-a ili već neke druge firme kada se otvori tržište struje. A iz EPS Snabdevanje neka idu od vrata do vrata i potvrde ugovore, pa će znati na kojoj adresi ko troši struju – kaže PapovićBack to top Go down
 
EPS ponovo divlja-....zahteva dostavu JMBG-a
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Informacije-Servis-
Jump to: