Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće   Tue 30 Sep 2014 - 11:43

Krajem oktobra biće održani neposredni izbori i za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, na koje je Matica slovačka u Srbiji sa sedištem u Bačkom Petrovcu (MSS), po ubrzanom postupku, prijavila svoju listu kandidata.

Da će pripreme za izbore i stvaranje izborne liste MSS odlikovati nedovoljna javnost rada, proceduralni propusti, jak uticaj privatnih interesa, ličnih ambicija i neformalnih grupa, moglo se naslutiti na osnovu iskustva stečenog sa prethodnih izbora, održanih 2010. godine, i odnosa predstavnika Matice u slovačkom nacionalnom savetu prema svojim biračima, tokom četvorogodišnjeg mandata


Predstavnici MSS u Savetu se, naime, nijednom za četiri godine nisu obratili članovima MSS, a kamoli građanima slovačke nacionalnosti i prikazali svoje aktivnosti i rezultate rada u Savetu. To je, zapravo, bio samo veran odraz ponašanja unutar Matice slovačke: rad Upravnog odbora i radnih tela je skoro prestao, jer su sastanci sazivani manje od minimalnih dva puta godišnje (propisanih Statutom MSS), pojedine odluke IUO nisu sprovođene, da bi posle jasnih upozorenja predsedništvu MSS bile prepravljane novim glasanjem ili bi njihovo izvršenje bilo prolongirano.

Vrhunac kršenja procedure i nepoštovanja Statuta MSS dogodio se polovinom ove godine, kada se do poslednjeg trenutka nije znalo ko vodi organizaciju Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu. Ozbiljno bolesna predsednica MSS nije pravovremeno obavestila MSS da nije u stanju da do kraja koordinira programe Slovačkih narodnih svečanosti, tako da je otvaranje ove manifestacije i gala koncert vodila neformalna grupica članova MSS. Takva improvizacija rezultirala je fijaskom: gala večernji koncert je, zbog nestanka struje i propusta u obezbeđivanju agregata, održan u mraku, pod svetlošću baterijskih lampi!

Nedugo nakon toga, oporavljena predsednica MSS saziva sastanak UO, ne da bi bila analizirana organizacija Slovačkih narodnih svečanosti, već osnovana komisija koja će predložiti listu kandidata MSS na izborima za Nacionalni savet. Na sastanku nije bilo ni reči o predizbornim aktivnostima, programu, ciljevima i porukama biračima. Dato je, međutim, do znanja da će kandidati iz velikih slovačkih zajednica i mesta imati prednost na listi MSS, iako svi treba da daju 50 evra za kampanju.

Komisija u krnjem sastavu je ekspresno ne samo predložila nego i odredila i RIK-u prijavila listu kandidata MSS za izbore, bez znanja i saglasnosti UO! Odabir kandidata je vršen prema kriterijumima, ukoliko ih je uopšte bilo, znanim samo pojedinim članovima komisije i predsednici Katarini Melegovej Melihovej, jer od 29 mesta na listi koja treba da predstavlja sve Slovake u Srbiji, čak šest je pripalo građanima Bačkog Petrovca, odnosno čak 17 stanovnicima većih slovačkih mesta u Bačkoj.

Neki kandidati nikada nisu bili aktivni u MSS, a našli su se na njenoj listi. Najzanimljivije je što se u samom vrhu liste MSS nalaze osobe koje su na prethodnim izborima bile na konkurentskoj listi Ane Tomanove Makanove i četiri godine verno zastupale njenu politiku u slovačkom NS. Pošto ciljevi i program delovanja MSS u novom sazivu Saveta nisu usvojeni, pravo je pitanje kako će kandidati MSS reprezentovati svoju organizaciju i birače, naročito oni prispeli iz „žutog“ tabora. Vrlo upečatljivo i simbolično deluje dodeljivanje poslednjeg 29. mesta liste MSS (koje samo u evrima isto vredi, kao i ono prvo, namenjeno predsednici Matice) kandidatkinji iz Belog Blata, jednog od najmanjih, ali i najmarljivijih mesnih odbora Matice slovačke u Srbiji.

link

Autor:Ivan Zafirović član Mesnog odbora Matice slovačke Vojlovica Pančevo i jedan od učesnika obnavljanja delatnosti Matice slovačke 1990. godine
Back to top Go down
Toša
Guest
avatar


PostSubject: Re: Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće   Tue 30 Sep 2014 - 19:13Svi navodi gospodina Zafirovića su u potpunosti tačni. U nekim sredinama se aktivnost MO MS svela na organizovanje svečanosti u čast vinu i kobasici i to im je jedina aktivnost za proteklih četvrt veka. Ako se rad MS obnovio samo zbog toga, nije se ni morao ponovo organizovati. Što bi rekli: džaba ste ga krečili.
Back to top Go down
slovak
Guest
avatar


PostSubject: ništa nije džabe   Mon 6 Oct 2014 - 16:01

ko kaže da je džabe,lepo se plaća to članstvo u NS, zato i ovakva frka oko izbora
Back to top Go down
Shepherd
Guest
avatar


PostSubject: Re: Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće   Tue 7 Oct 2014 - 12:12

Tako mala zajednica, a tako isepkana. Svako hoće da bude glavni u svojoj stranci/pokretu/udruženju.
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće   

Back to top Go down
 
Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: