Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Boľovce

Go down 
AuthorMessage
Zdenka*

avatar


PostSubject: Boľovce   Tue 14 Oct 2008 - 23:14
Donji Srem


Boljevci je naselje u opštini Surčin u Gradu Beogradu.

Od Beograda udaljeni 28 km., Boljevci danas broje 4300 stanovnika sa 1276 domaćinstava.Izuzetne mogućnosti za izletnički i ruralni turizam.Tri šume, ribnjak, brojni kanali, veoma atraktivna leva obala Save, povezanost mostom sa Obrenovcem ovom delu Srema pruža veliku šansu u turizmu.

Nalaze se na levoj obali reke Save oko 40 km uzvodno od Beograda, odnosno 28,9 kilometara lokalnim putem. Naselje pripada opštini Surčin odnosno gradu Beogradu.

U njemu živi 4055 stanovnika od čega je oko 40% pripadnika slovačke nacionalne manjine. Boljevci su sa gradom povezani linijom 605 GSP, koja saobraća od Progara do naselja Ledine.

U Boljevcima postoje dva Kulturno-umetnička društva "Branko Radičević" i Sladkovič" Nekada su Boljevci predstavljali veoma važnu saobraćano, ekonomsko kulturnu lokaciju, imali su bioskop, savremenu ambulantu, banku, Dom kulture, Benzinsku pumpu. Danas je situacija izuzetno loša. Naselje je zahvaljujući lošem odnosu opštine Zemun u proteklih nekoliko decenija zapušteno. Nije izgrađen vodovod, loši su putevi, telekomunikacije.

Boljevčani se nadaju pomoći od strane opštine Surčin. Jedna od velikih perspektiva je izgradnja mosta na Savi kod obrenovačke T.E. "Nikola Tesla" koja će naselju bratiti izgubljenu saobraćanu važnost i uticati na njegov dalji razvoj.


Istorija


Boljevci se ubrajaju u naselja sa dugom istorijom naseljenosti (od neolita do danas). Na ovim prostorima je lovio čovek još na prelasku iz starijeg u mlađe kameno doba, ali se smatra se da su pripadnici vinčanske kulture najstariji žitelji ovog naselja. U ataru sela su pronađeni predmeti iz bronzanog i gvozdenog doba, ali dolaskom Kelta i mešanjem sa starosedeocima, obrazuje se plema Skordisci. Rimska osajanja ovim prostorima donose nove oblike kulture, a sa propašću carstva ovde se smenjuju vizantijska, bugarska i ugarska vlast. U srednjem veku ovde je bio značajan prelaz preko Save do kog se stizalo sa Carigradskog i sa Srebreničkog druma. Zajedno sa Beogradom 1521. godine selo je potpalo pod tursku vlast.

Pod današnjim imenom naselje se pominje 1702. godine, a prvi pisani dokument datira iz 1716. godine. Pravoslavni hram je posvećen Sv. Petki i izgrađena je u periodu od 1797. do 1800. godine. Seoska slava je Velika Gospojina (28. avgust).
Posle 1745. za vreme Marije Terezije organizovanje vojne granice u ovom delu Srema napreduje. Boljevci postaju šanac sa kasarnom pešadijske jedinice, danas zgrada Kooperacije. Utvrđene su međe atara. Zlatni krst je postavljen na tromeđi imanja manastira Feneka sa Jakovom i Boljevcima. 1747. saglasno vrhovnoj naredbi, selo je ušoreno a kuće se grade od pletera, naboja, čerpića i tek kasnije od pečene cigle. Narodno-crkvena škola u Boljevcima pominje se po prvi put 1763. godine.
U prvoj polovini XIX veka ovaj prostor, pored Srba, naseljavaju i Slovaci. Kao privremeno rešenje 1900. godine je podignut molitveni dom, sa drvenom zvonicom po strani. Godine 1908. evangelistička crkvena opština se osamostaljuje, a krajem XIX veka je na izgrađena i crkva.

Prvi zapisi o školi u mestu se javljaju krajem XVIII veka, a danas škola nosi ime "Branko Radičević", jer je deda velikog pesnika živeo u Boljevcima.

Back to top Go down
 
Boľovce
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Forum Padina-Slovensky forum :: Slovensky forum-
Jump to: