Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Majmunski pinč-Affenpincher

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Majmunski pinč-Affenpincher   Mon 24 Nov 2008 - 19:56

Majmunski pinč-AffenpincherMalen je, dugodlak, nizak pas. Ime je dobio po licu koje liči majmunskom

Glava je više okrugla nego istegnuta, jako izbočena, s izrazitim čeonim delom lobanje. Njuška je kratka, mada ne toliko kao kod briselskog grifona. Svinuta je na gore s predgriznim zubalom.

Okrugle, tamne oči nisu izbuljene, obrubljene su vencem tvrdih dlaka. Rep je kupiran na tri kralješka, postavljen preko leđa. Leđa su lagano polegnuta.

Dlaka je tvrda i gusta, osobito duga na glavi, izrazit je venac dlaka oko očiju. Ima lepu bradu. Dlaka se na obrazima spušta preko donje čeljustiPotpuno je crn. Visina - od 25 do 30 cm, težina oko 4 kg. Doživi oko 15 godina starosti.

Slavni slikari Jan Van Eyck i Albrecht Durer su majmunskom pinču slične pse naslikali već u XV i XVI stoljeću. "Taj pas je tako ružan, da je lep i privlačan, i zato ga mnogi ljudi cene i ljubomorno čuvaju." - napisao je 1890. g. veliki nemački poznavalac životinja BrehmOd 1870. godine je majumunski pinč kao porodični pas počeo izguravati špica, pre svega zbog svoje svežine i bistrine.

Neustrašiv je, jako dobar i ne preglasan čuvar. Kuću energično brani od stranaca. Što se tiče prehrane nije zahtevan, nije mu potrebno puno šetnji i treba malo prostora.

Možemo ga imati u najmanjem stanu i uz njega nam nikada neće biti dosadno. To je odličan pas za samce. Njegova privrženost ljudima je ganutljiva.
Back to top Go down
Alek

avatar


PostSubject: Re: Majmunski pinč-Affenpincher   Mon 1 Dec 2008 - 22:49

lici na majmuna

Back to top Go down
 
Majmunski pinč-Affenpincher
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Razne teme :: Životinje :: Psi-
Jump to: