Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Praznik koga više nema - 29. novembar

Go down 
AuthorMessage
vvv

avatar


PostSubject: Praznik koga više nema - 29. novembar   Sat 29 Nov 2008 - 18:21Nekadašnji Dan Republike - 29. novembar, koji je slavljen gotovo šest decenija kao državni praznik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ukinut je 2002. godine, tako da se od tada zvanično ne obeležava.


Taj datum ušao je u istoriju 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije.

Odlukama, ustavnog karaktera, izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je taj datum zapisan kao dan stvaranja nove države.

Posle završetka rata - od 1945. godine, proslavljan je kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.
Back to top Go down
Zdenka*

avatar


PostSubject: Re: Praznik koga više nema - 29. novembar   Sat 29 Nov 2008 - 19:01

neviem ako vam ,ale na ten sviatok, mne ostala pamiatka na zakalačku .Kedže bol ten den nerobotni a zima pristihla,bolo načim aj mesa za sviatky ,tak sa organizuvali zabijački ,ktorim sa najviac tešili deti.Vten den sa nešlo do škole , a v rodine sa zoskupili viacero deti.Volakedi to boli VEEElke rodine zoskupenia.Bolo žartu,spevu aj do rannych hodin ba sa aj kysla kapusta večer postavila a rano ked zabijari prišli na fruštike bola hotova.
Pozdejšie(za včas socializma) ,kedže bolo mnoho zamestananych v rodine ,čakal sa prave ten 29.november .Ale tu už tie zoskupenia neboli take početne lebo každy si chcel využit ten jeden nerobotny den a ak to bol vikend tak to bola vyhoda.
Dnes je to ešte menšia zaležitost.Každemu je v zaujme ,aby to skončil v rodinom kruhu a skrz nedostatku pracovnej sily,ludia si to zaplatia majstrom mesarom ,ktori zo svojimi pomocnikmi a svojim naradim, urobi všetku pracu sam.Už viac ani 29.november neoslavujeme, nezamestanich je všetko viac tak ,sa zakalačka robi kedykolvek ,ale v rodinom kruhu.
Back to top Go down
Zdenka*

avatar


PostSubject: Re: Praznik koga više nema - 29. novembar   Sat 29 Nov 2008 - 19:07

pre blahobit naroda


[/
Back to top Go down
vvv

avatar


PostSubject: Re: Praznik koga više nema - 29. novembar   Sat 29 Nov 2008 - 20:49

Back to top Go down
Elena!

avatar


PostSubject: Re: Praznik koga više nema - 29. novembar   Sat 29 Nov 2008 - 21:01

ako sa vam vola svinja Razz u starkina jestoo 3 kusi najveciho volaju bobi Razz Razz a istej ulici biva clovek co ma nadimak bobi Razz

Back to top Go down
Keiser

avatar


PostSubject: Re: Praznik koga više nema - 29. novembar   Fri 19 Dec 2008 - 10:17

Ešte vol'akery oslavuju 29. november!
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Praznik koga više nema - 29. novembar   

Back to top Go down
 
Praznik koga više nema - 29. novembar
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: