Padina
 
HomeHome  Log in  Register  




Share | 
 

 Na ispit bez mobilnog

Go down 
AuthorMessage
vvv

avatar


PostSubject: Na ispit bez mobilnog   Sun 21 Jun 2009 - 9:39

Više od 70.000 svršenih osnovaca sutra i u utorak polagaće testove iz maternjeg jezika i matematike za upis u gimnazije i stručne škole



Osmaci u Srbiji, njih 71.870, sutra i u utorak moraju najkasnije u 9.30, dakle, pola sata pre početka kvalifikacionih ispita, da budu u svojim matičnim osnovnim školama u kojima se i organizuje provera znanja iz maternjeg jezika i matematike za upis u gimnazije i četvorogodišnje srednje stručne škole.

Ne bi valjalo da tom prilikom zaborave da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom. Ali ako se to nekome i dogodi, moći će da polaže, ukoliko ga direktor škole koji je ujedno i predsednik školske upisne komisije identifikuje i pusti na ispit.

Ovo, da podsetimo, važi samo za one svršene osnovce koji nameravaju da se bore za mesto u četvorogodišnjim srednjim školama, jer se za upis u trogodišnje srednje stručne škole ne polažu kvalifikacioni ispiti.

– Već u 9.45 deca će po azbučnom redu i rasporedu okačenom u školi ući u učionice. Tamo će ih dočekati dežurni nastavnici koji će im i odrediti gde će da sede. Među dežurnim nastavnicima ne mogu biti oni koji rade u školi u kojoj se polaže kvalifikacioni ispit, kao ni oni koji predaju predmete koji se polažu, dakle, matematiku i maternji jezik. U učionicama će dežurati đacima nepoznati profesori, i to jedan iz srednje, a drugi iz osnovne škole – objasnila je za naš list Tanja Vitas, učiteljica u beogradskoj Osnovnoj školi „Banović Strahinja” i član ovogodišnje školske upisne komisije.

Jednu od pet kombinacija testa, koju će učenici polagati ove godine, tačno u 9.50, izvući će ministar prosvete Žarko Obradović, u direktnom prenosu na prvom programu RTS-a i prvom programu Radio Beograda.

– Đaci će i za rešavanje testa imati na raspolaganju dva sata. Učenicima nije dozvoljeno da na kvalifikacione ispite donesu čak ni beli, prazan papir od kuće na kojem bi prvo rešili zadatke iz matematike. Za to će svako dete dobiti hartiju u školi, ukoliko mu bude bila potrebna. Ako odgovore prvo ispišu grafitnom olovkom, bitno je da ne zaborave da preko te obične olovke pređu hemijskom, jer će se priznati samo rešenja ispisana hemijskom. Ispit i iz maternjeg jezika i iz matematike počeće tačno u 10 časova. Dežurni nastavnici će devojčicama i dečacima poželeti dobrodošlicu, objasniće im kako da pre početka rešavanja zadataka popune identifikacionu karticu jer na samom testu ne sme da stoji ime i prezime deteta s obzirom na to da se kvalifikacioni ispiti polažu pod šifrom, dakle, anonimno – napominje naša sagovornica i savetuje đacima da prvo urade lakše zadatke, pa tek onda teže, da ne prepisuju, već da se uzdaju u svoje znanje i da budu smireni.

Mada prepisivanje i ometanje drugih na ispitu nije dozvoljeno, dežurni nastavnik nema pravo nijednog učenika da izbaci sa ispita. Naša sagovornica kaže da nastavnik prvo mora da opomene učenika, pa ako to ne urodi plodom, onda da to unese u zapisnik i pozove direktora škole. Samo direktor škole može đaku da uskrati dalje pravo na polaganje kvalifikacionog ispita, ukoliko posle sprovedene kompletne procedure proceni da je to neophodno.

Iz Ministarstva prosvete stigla su školama i pravila ponašanja za dežurne nastavnike na kvalifikacionim ispitima. Nastavnici u učionice ne smeju da unesu novine, časopise, knjige... Ne smeju da im zvone mobilni, niti da razgovaraju preko mobilnog, jer nijednim svojim gestom ne smeju da ometaju rad đaka, a moraju i budno da motre na osmake da ne prepisuju. Dežurnim profesorima zabranjuju se međusobni razgovori, ali i priče sa učenicima, šetkanja, izlaženje iz učionica.

– Bar noć uoči testa učenici treba da se dobro naspavaju, da legnu ranije, da ne uče. Ujutru ne treba da se prejedu. Najbolje bi bilo da doručkuju malo, ali kalorično, kako bi im se hrana lako svarila u stomaku. Bolje bi recimo bilo da pojedu jaje umesto prženice, ili, parče čokolade umesto teško svarljive testenine. I na ispit treba da odu opušteno, bez tenzija i nervoze. Neretko roditelji unose paniku. Zato bi bilo dobro da se i oni smire – veli učiteljica Tanja Vitas.

------------------------------------------------

prajeme seckim zebi polozili
Back to top Go down
 
Na ispit bez mobilnog
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: