Padina
 
HomeHome  Log in  Register  
Share | 
 

 Skupština Srbije potvrdila Statut Vojvodine

Go down 
AuthorMessage
Forum.

avatar


PostSubject: Skupština Srbije potvrdila Statut Vojvodine   Mon 30 Nov 2009 - 18:04

BEOGRAD 30.11.2009

Sa 137 glasova "za" poslanici su doneli Odluku o davanju prethodne saglasnosti na Statut Vojvodine, a prethodno je usvojen i Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.


Statutom je predviđeno da je Vojvodina autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije.

Vojvodina je regija u kojoj se tradicionalno neguju višekulturalnost, višekonfesionalnost i drugi evropski principi i vrednosti, i ona je neodvojivi deo Republike Srbije.

Teritoriju Pokrajine čine teritorije jedinica lokalnih samouprava u njenim geografskim oblastima - Bačka, Banat i Srem i ta teritorija, kako je predviđeno, ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana, izražene na referendumu.


Statutom je utvrđeno da je referendum punovažan, ukoliko je na njemu glasala većina građana koji imaju izborno pravo i prebivalište na teritoriji Vojvodine.

U Statutu Vojvodine dalje piše da se imovina Pokrajine, način njenog korišćenja i raspolaganja, uređuje zakonom, a da su u njenoj svojini stvari koje, na osnovu zakona, koriste organi Vojvodine, ustanove i javna preduzeća, čiji je ona osnivač, i druge pokretne i nepokretne stvari.

Odlukom pokrajinske skupštine određuju se, pak, organi nadležni za njeno upravljanje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina.

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Vojvodine, piše u Statutu, obavlja Pokrajinsko javno pravobranilaštvo.

Statutom je, takođe, zagaranovana nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Roma, Bunjevaca, Rusina i Makedonaca, kao i drugih nacionalnih zajednica koji žive u Vojvodini.


------------

..inače kompletan dokument "Statuta AP Vojvodine" sa sajta izvršnog veća AP Vojvodine moguće je skinuti samo na Srpskom jeziku i to samo pisan ćirilicom tako da ga na forumu "Padina" nećemo ni objavljivati...,ovim su pojedini predlozi statuta prekršenii pre nego što su i verifikovani u skupštini!
Back to top Go down
 
Skupština Srbije potvrdila Statut Vojvodine
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Forum :: Vesti-Politika-Aktuelnosti-
Jump to: